Nazaj na vrh
Univerza v Ljubljani
Naravoslovnotehniška Fakulteta
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Snežniška 5
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
Tel: 01/47 04 500
Faks: 01/47 04 560
E-pošta: kotofolio@a.ntf.uni-lj.si
Dodiplomski 2023 / Oblikovanje oblačil / 3. letnik

YU – FU

Projekt YU – FU; šuškavke 21. stoletja je nastal na pobudo Zavoda Maska in se naslanja na multikulturnost bivše Jugoslavije ter ponovni razmislek o povezovanju na prostoru nekdanje skupne države z orientacijo v prihodnost. YUFU je okrajšava za jugofuturizem in sledi zgledu drugih etnofuturističnih gibanj.

Osnovno izhodišče projekta je bilo obravnava in analiza starih ikoničnih “šuškavk” – šelestečih trenirk, ki so študentom služili kot glavni material za izdelavo sodobne trajnostne kolekcije. Vsak izmed študentov si je za inspiracijo izbral tudi poljubno narodno nošo iz držav bivše Jugoslavije ter jugoslovansko ikono (oblikovalski predmet, osebo, umetniško delo …). Rezultat projekta je 16 avtorskih silhuet, ki so kolaž izbranih izhodišč in osnovnega materiala – šuškavk, izdelanih z uporabo različnih ročnih in strojnih tekstilnih tehnik.

  • mentorice

    doc. Petja Zorec, teh. sod. Sara Valenci, asist. Alenka More, asist. Nataša Hrupič

  • sodelujoči študenti

    Matic Beršnak, Ana Berwanger, Tamara Bizjan, Nina Bolhar, Katja Bradač, Zarja Černe, Oja Flis, Tilen Gorenjak, Valentina Grebeniuk, Kelly Guček, Jovana Gunjova, Zala Jenček, Monika Končar, Eva Križaj, Lara Krnc, Katarina Tomšič, Eva Zupančič

  • foto

    Asiana Jurca Avci (Zavod Maska)