Nazaj na vrh
Univerza v Ljubljani
Naravoslovnotehniška Fakulteta
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Snežniška 5
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
Tel: 01/47 04 500
Faks: 01/47 04 560
E-pošta: kotofolio@a.ntf.uni-lj.si
Dodiplomski 2022 / Oblikovanje tekstilij in oblačil / Absolvent

Špela Hudobivnik: MED ŠKARJEROKO IN KLEKLJEROKO

Kolekcija Med škarjeroko in klekljeroko je rezultat diplomskega dela in temelji na analiziranju filozofije oblikovanja oblačil iz materialov iz prve ter druge roke, raziskuje odnos med tradicijo, sodobnostjo in tehnologijo, izprašuje vrednost, kot tudi pomen ročnih tehnik v današnjem času.

Skozi razvoj, eksperimentacijo predelave različnih kombinacij rabljenih oblačil in izdelave idrijske čipke se je projekt prevesil v pet novonastalih silhuet. Vsaka od njih s pomočjo čipke pripoveduje zgodbo rezultatov tehnološke dobe sodobnega časa. Poleg petih silhuet so v procesu izdelave kolekcije nastale še škarjeroke in klekljeroke.

Pri razvoju vzorcev so bile uporabljene naslednje tehnike klekljanja: idrijski ris s slepimi postavki, idrijski ris z zunanjimi postavki, tehnika polpremeta in tehnika štirikotnega satja. Pri zadnji silhueti pa je predstavljena eksperimentacija idrijske čipke v večjem formatu. To je obleka, ki pooseblja filozofijo uporabe materialov iz druge roke in ohranja znanje klekljanja na drugačen, netradicionalen način.

 • mentorica

  prof. Nataša Peršuh

 • tehniški sodelavki

  Nataša Hrupič, Alenka More

 • foto

  Saša Ribič

 • model

  Maja Gazvoda