Nazaj na vrh
Univerza v Ljubljani
Naravoslovnotehniška Fakulteta
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Snežniška 5
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
Tel: 01/47 04 500
Faks: 01/47 04 560
E-pošta: kotofolio@a.ntf.uni-lj.si
Podiplomski 2022 / Oblikovanje tekstilij in oblačil / 1. in 2. letnik

LACE T-SHIRT

Majice iz tankega pletiva, T-shirt-e, radi nosimo tudi zato, ker z njimi posredujemo svoje misli in nazore. Magistrski študenti, ki so sodelovali v dvojicah, se z oblikovanjem svojih majic zavzemajo za trajnostno ravnanje z okoljem, tvarinami in vsebinami. V tem duhu izražajo z napisi in risbami ogroženih živali ali rastlin svoje nezadovoljstvo z obstoječim stanjem. Z umetniškimi gestami za ozaveščanje širše javnosti želijo študenti s tekstilnimi delavnicami ekološkega barvanja, ki jih bodo priredili ob razstavi, vsem sporočiti, da je življenje s pomočjo narave barvitejše in predvsem trajnejše.

Tradicionalne oblike klekljanja iz Idrije so združili z različnimi drugimi tekstilnimi tehnikami, kot so barvanje z naravnimi barvili, sitotisk, krpaž, strojno vezenje in tiskanje ter laserski izrez. V dogovoru s poznavalko in pedagoginjo Majo Svetlik so študenti narisali svoje predloge, po katerih so nato vešče in ustvarjalne klekljarice izdelale neverjetno natančne in izjemno lepe čipke, ki so jih nato vkomponirali v sodobne likovne kompozicije svojih majic.

Projekt je nastal v sodelovanju med Občino Idrija, NTF Univerze v Ljubljani, OTGO, Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil, Društvom klekljaric idrijske čipke in Čipkarsko šolo Idrija.

 • mentorice

  prof. Marija Jenko, prof. Elena Fajt, doc. Petja Zorec, Maja Svetlik, asist. Nataša Hrupič, asist. Alenka More, Maja Svetlik (Čipkarska šola Idrija)

 • avtorji t-shirtov

  Zala Hrastar, Jurij Fidel in Kristi Komel, Tasja Videmšek in Lucija Bostič, Eva Jež in Katarina Ekart, Filip Vujović in Anita Miklavčič, Kaja Bakan in Tanja Vidic, Špela Košir in Natalija Krašovec, Anže Mrak in Marigone Gashi

 • klekljarice

  Mira Guzelj, Vera Kostanjšek, Anica Uršič, Anica Loverčič, , Milena Kalan Frančeškin, Marija Kosmač, Valerija Krivec, Marta Logar, Marija Novak Boškovič, Andreja Uršič (vodja Društva klekljaric idrijske čipke)

 • foto

  Marijo Župan

 • video

  Zoja Muhič

 • modeli

  Kristi Komel, Maja gazvoda, Gašpar Marinič, Hugo Lev Šuklje, Naja Kepeš, Alina Skralovnik, Lenart Šolar, Zoja Muhič