Nazaj na vrh
Univerza v Ljubljani
Naravoslovnotehniška Fakulteta
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Snežniška 5
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
Tel: 01/47 04 500
Faks: 01/47 04 560
E-pošta: kotofolio@a.ntf.uni-lj.si
Dodiplomski 2021 - Oblikovanje oblačil - 3. letnik

KOLAŽ

Kako narediti nekaj lepega in funkcionalnega iz obešank? (obešanka je pogovorni izraz za vzorčne kose materiala, velike približno 20 x 30 cm, ki jih proizvajalci in zastopniki uporabljajo za sejme in ostale predstavitve, po koncu sezone pa jih zavržejo). Na fakulteti imamo kar lepo zalogo takih obešank, vzorci so v najrazličnejših kvalitetah in barvah.

Osnovno izhodišče je bilo trajnostno oblikovanje, princip reciklaže in smiselne uporabe materialov, ki sicer končajo v smeteh.

Razmislek so zahtevale tehnike in procesi. Ukvarjali smo se z vprašanji telesa, oblike, proporcev, volumnov, padca materialov, načinov spajanja, likovnosti kompozicij … Iz abstraktnih form novih teles so postopoma nastajali oblačilni kosi. Na videz preprost izziv je bil vsebinsko in estetsko enakovreden; najti ustrezno ravnovesje med delčkom in celoto, med posameznikom in ekipo, med pametnimi rešitvami v racionalizaciji krojev in časa, ki ga tehnika kolažiranja zahteva, in sodobnostjo, atraktivnostjo ter uporabnostjo končnih kosov.

 • mentorica

  prof. Nataša Peršuh

 • sodelujoči študenti

  Kaja Čufer, Tajda Dražić, Maja Gazvoda, Špela Hudobivnik, Irina Janakova, Lesar Ela, Nuša Merše, Jaka Podgoršek, Sara Šmid

 • tehniški sodelavki

  Nataša Hrupič, Alenka More

 • foto

  Lucija Rosc

JAKA PODGORŠEK

SARA ŠMID

KAJA ČUFER, NUŠA MERŠE

MAJA GAZVODA, TAJDA DRAŽIČ, JAKA PODGORŠEK, NUŠA MERŠE, KAJA ČUFER, ŠPELA HUDOBIVNIK

ELA LESAR, MATEJA HOLJEVAC, IRINA JANAKOVA