Nazaj na vrh
Univerza v Ljubljani
Naravoslovnotehniška Fakulteta
Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Snežniška 5
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
Tel: 01/47 04 500
Faks: 01/47 04 560
E-pošta: kotofolio@a.ntf.uni-lj.si
2023 / Absolvent / Oblikovanje Oblačil

Kaja Bakan: WILL YOU BE MY LIMERENT OBJECT

Beseda limerence opisuje duševno stanje, za katerega sta značilna globoko hrepenenje in obsedenost, ki izhaja iz romantičnih čustev do druge osebe oziroma t. i. limerentnega objekta. Običajno vključuje vsiljive, melanholične misli ter željo po oblikovanju ali ohranjanju odnosa s tem posameznikom.

Limerence se sicer dotika občutkov posameznika, vendar splošno odraža sodobno družbo, ki pogosto temelji na navideznih odnosih preko družbenih omrežij. Ljudje z uporabo novodobnih aplikacij za zmenke projiciramo izkrivljeno oziroma idealno verzijo sebe na ekran. Posledično tudi bolj idealiziramo in objektiviziramo druge, saj na socialnih omrežjih navadno vidimo le njihove vrhunce. Idealiziranje in fantaziranje lahko služita kot uteha oziroma mehanizem shajanja v primeru osamljenosti.

 • mentorica

  doc. Petja Zorec

 • kreativna zasnova/ styling

  Kaja Bakan

 • foto

  Marijo Županov

 • model

  Andrea Slavič

 • asistent

  Gašper Gajšek

Razstava MIKKova galerija; KAJA BAKAN; In relationship with Gürko

23.11.2023 - 7.12.2023

izhodišče predstavlja stara prekmurska šega, imenovana borovo gostüvanje, ki se prireja še danes. Gre za javno sramotenje neporočene mladine, ki iz "lenobe" ni stopila v zakonski stan. Pri simbolnem obredu se najstarejše neporočeno dekle v vasi poroči z borom (drevesom). Projekt opozarja na problematiko ostanka tradicionalne patriarhalne družbe. Dandanes večina ljudi še zmeraj pričakuje, da se bodo njihovi potomci (predvsem malda dekleta) čim prej poročili in si ustvraili tradicionalno, heteronormativno družino.